arrow_back

Unieke Romeinse weg Via Albaniana in Archeon feestelijk geopend


Hoog bezoek in Museumpark Archeon vrijdagmiddag. Ter gelegenheid van de opening van de speciale Romeinse weg Via Albaniana, waren de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello en cultureel attaché Paola Anna Cordone aanwezig in het museumpark.

Vrijdagmiddag vond in Archeon de opening plaats van de speciale Romeinse weg Via Albaniana en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en in Europa. Onder begeleiding van Romeinse legionairs werd de opening verricht door gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland, burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies, wethouder Kees van Velzen, ambassadeur Giorgio Novello en cultureel attaché van Italië in Nederland, mevrouw Paola Anna Cordone.

Voorafgaand aan de opening van de Via Albaniana geeft professor Herman Pleij een presentatie. De nieuwe weg wordt door de Romeinen en de genodigden met een speciale ceremonie door een Romeinse priesteres ingewijd.

Tekst loopt door onder de foto

via albaniana archeon vvva.png
De aanleg van Via Albaniana. Foto: VvvA

Uniek geschenk

De vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat dit jaar 25 jaar en is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in het museumpark als archeotolk, gids, broeder, bijenhouder, boogschutter, of actief in de groengroep en bouwgroep, of werk verricht voor de vereniging zelf. “Museumpark Archeon is een van de bijzonderste openluchtparken van Europa. Als Vrienden Museumpark Archeon ondersteunen wij het park daarom met vrijwilligerswerk, donaties, legaten en enthousiasme. Wat we er voor terugkrijgen is een plek waar we onze passie voor geschiedenis en archeologie kwijt kunnen en tegelijk het behoud van dit cultureel erfgoed.”

De VvvA biedt in het kader van haar jubileum een uniek geschenk aan Museumpark Archeon, de met eigen handen en op authentieke wijze aangelegde Romeinse weg, de Via Albaniana. Een grote groep vrijwilligers legde deze samen met medewerkers van Museumpark Archeon op de traditionele wijze aan zoals de Romeinen dat circa 2.000 jaar geleden ook deden. “Romeinse wegen werden volgens standaard principes aangelegd, waardoor zij snel konden worden gebouwd. Vaak wordt gedacht dat Romeinse wegen altijd bekleed werden met grote platte dekstenen, maar de meeste wegen in het Romeinse Rijk bestonden uit lokaal gewonnen dikke lagen grind en kiezel. Ook in Nederland is dat het geval.”

Een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet.

Tekst loopt door onder de foto

via albaniana archeon vvva 2.png
De aanleg van Via Albaniana. Foto: VvvA

Limes Unesco werelderfgoed

Op dit moment worden opgravingen in Alphen aan den Rijn verricht naar de Romeinse weg. Hier zijn speciale wegpalen gevonden waarmee de wegen in de Romeinse tijd werden gemaakt. Dit maakt de Via Albaniana in Museumpark Archeon extra interessant. Onlangs is de Neder-Germaanse Limes tot Unesco Werelderfgoed benoemd en deze Romeinse grens loopt dwars door Alphen aan den Rijn. Hier waren twee Castella (forten voor hulptroepen van het Romeinse Rijk) gevestigd, één in Alphen aan den Rijn en één op de plaats van Ipse de Bruggen waar nu NIGRVM PVLLVM ligt. Daar zijn eveneens de wereldberoemde Zwammerdamschepen gevonden die nu in Museumpark Archeon worden gerestaureerd.

FB_IMG_1631352961602.jpgReacties

Locatie