arrow_back

Sneak preview Romeins Restauratiewerf Archeon


Op donderdag 18 mei is het Romeinse vrachtschip ‘Zwammerdam 2’ tentoongesteld voor de pers en genodigden. Het Romeinse schip lag uitgestald in de Romeinse Restauratiewerf Archeon, een tijdelijk atelier waarbij de wereldberoemde Zwammerdamschepen zullen worden gerestaureerd ten behoeve van het Nationaal Romeinse Scheepvaartmuseum Archeon. Het project is een samenwerking van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn, Hazenberg Archeologie en Archeon.

De sneak preview van de Romeinse Restauratiewerf Archeon werd verricht door de Alphense wethouder van cultuur en toerisme, C.J. (Kees) van Velzen. Naast Van Velzen spraken projectleiders Jack Veldman (Archeon), Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie), scheepsarcheologe Yardeni Vorst (The Zwammerdam-project) en specialisten maritiem erfgoed Laura Koehler en Gert Schreurs (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Batavialand) het publiek toe. Aanwezig was ook Maarten de Weerd, de archeoloog die de Zwammerdamschepen zelf heeft opgegraven in de jaren ’70.

 

De sneak preview vond plaats aan het einde van een week waarin het Zwammerdam-team een proefopstelling had gemaakt van de Romeinse Scheepswerf Archeon. Het team heeft een week proefgedraaid om te kijken of de ruimte, een zijvleugel van het Romeinse badgebouw in Archeon, geschikt is om te dienen als restauratiewerf. De conclusie was dat positief. Wel zijn enkele aanvullende maatregelen. Daarnaast heeft het team het restauratieplan opgesteld voor de collectie Zwammerdamschepen.

 

Voor de proefopstelling hadden de archeologen de basisstructuur van het vrachtschip de Zwammerdam 2 opgesteld. Voor het eerst sinds de opgraving in 1972 was de Zwammerdam 2 in verband te zien. Een bijzonder moment voor archeologen en de andere aanwezigen van de sneak preview. En het ontstane beeld belooft veel moois: er lag nog maar een klein deel van de geconserveerde resten van het schip op de vloer van de werf!

 

De zomermaanden zullen worden gebruikt om de Restauratiewerf aan te passen en in te richten. Vanaf het najaar 2017 zal de Romeinse Restauratiewerf Archeon echt in gebruik worden genomen. Het motto van het Zwammerdamschepen-project is: Heel Alphen bouwt mee aan de Zwammerdam 2. De restauratie van de Zwammerdamschepen en de ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon kan door het publiek worden gevolgd en bezocht in de restauratiewerf. Daarnaast wordt via de website en social media alle nieuwtjes en evenementen worden gepubliceerd (archeon.nl/de-zwammerdamschepen en zwammerdamschepen.nl).

 

Een gedeelte van het Romeinse vrachtschip ‘Zwammerdam 2’ lag uitgelegd voor de pers en genodigden (blauwe lijn is de contour van het schip). De roze en de groene contouren zijn de afmetingen van de Romeinse schepen ‘Zwammerdam 6 (roze) 4 en 6 (groen)’.

Wethouder C.J. (Kees) van Velzen spreekt het publiek toe. Aan tafel zitten Gert Schreurs (RCE), Laura Koehler (RCE), Yardeni Vorst (VU), Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie) en Jack Veldman (Archeon).Reacties

Locatie