arrow_back

ROMEINEN Houten deur


Tijdens opgravingen wordt van alles gevonden. In het natte Nederland zijn speciaal voorwerpen van hout interessant, omdat deze hier relatief goed bewaard zijn gebleven. Zo is een deel van een houten deur, of luik, aangetroffen. Het paneel is te zien in het Romeins Museum.

Ergens halverwege de tweede eeuw waren Romeinse soldaten bezig met het maken van een deur. De deur is gemaakt van niet minder dan drie soorten hout. Het raamwerk is van essenhouten latten. De meeste planken zijn ook van essen, maar er zijn ook een paar eiken planken. En de diagonale balk is van beukenhout.

Al het hout is inheems, dat wil zeggen waarschijnlijk gewoon uit de directe omgeving afkomstig. Door de slechte conservering en het geringe aantal aanwezige aantal jaarringen van de bomen, kon het hout niet exact worden gedateerd met dendrochronologisch onderzoek.
Tijdens een dendrochronologisch onderzoek wordt de dikte van de jaarringen gemeten, daarmee wordt een profiel gemaakt. Dit profiel wordt dan vergeleken met profielen van andere vondsten waarvan de datering vaststaat.

De dunne essen en eiken planken zijn dubbel gelegd. Dat zorgt voor een winddichte constructie. Daarom is het waarschijnlijk dat het gevonden deel van 80 bij 150 cm van een deur is, of een luik, en niet van een kist. De deur was oorspronkelijk iets van 80 bij 180 cm.
Omdat het geen zware deur is, gaat het waarschijnlijk om een binnendeur.

Tijdens het tekenen van het deurtje en tijdens de, mislukte, restauratie bleek dat de panelen iets verdiept waren ten opzichte van de regels. De paneelplanken zijn in een groef van de regels bevestigd. Hetzelfde geldt voor de dunne maar brede planken onderling.
Van de hoeken van het raamwerk wordt gedacht dat deze met deuvels aan elkaar bevestigd waren.

De deur is bijzonder. Want er worden niet vaak redelijk complete deuren aangetroffen die bijna tweeduizend jaar oud zijn. Ondanks de slechte conditie van het hout was het duidelijk dat er op een van de lijsten een ijzeren beslag had gezeten. Dit was mogelijk het slot van de deur.

De gevonden deur is te zien in het Romeins Museum naast Museumpark Archeon.

Deel 45 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.



Reacties