arrow_back

Museumpark Archeon ontvangt cheque Mondriaanfonds


Minister Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, heeft zaterdag 12 oktober 2019 tijdens haar bezoek aan Museumpark Archeon gemeld dat het museum een cheque van 345.000 euro ontvangt voor de restauratie van de Schepen van Zwammerdam.

De minister bezocht Archeon als opening van de Nationale Archeologiedagen.

De Schepen van Zwammerdam zijn een heel belangrijke vondst voor wat betreft de geschiedenis van de Romeinse scheepvaart. Schepen zijn van hout en dat blijft alleen goed bewaard bij zeer natte of zeer droge omstandigheden. Dit betekent dat scheepswrakken meestal onder water worden gevonden. Aan land zijn de vondsten beperkt tot de natte bodem in onder meer Nederland.

Speciaal aan de noordgrens van het Romeinse Rijk zijn verschillende vondsten gedaan die licht werpen op de geschiedenis in de eerste, tweede en derde eeuw. Dit grensgebied is tegenwoordig bekend als de ‘Limes’. Nederland en Duitsland hebben de Limes genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Alphen aan den Rijn is een belangrijke speler, omdat er niet alleen twee grensforten langs de Oude Rijn lagen maar dus ook de zes Schepen van Zwammerdam.

In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon worden de drie grote schepen gerestaureerd. Zij worden uiteindelijk, samen met de drie Romeinse kano’s, in één expositieruimte ondergebracht. Voor de restauratie heeft het Mondriaanfonds een bedrag van 345.000 euro beschikbaar gesteld.Reacties

Locatie