arrow_back

Kunstwerk Hoorn Des Tijds na 25 jaar geopend


25 jaar geleden, in 1996, werd het kunstwerk de Hoorn des Tijds geplaatst in Alphen aan den Rijn. Nu is de tijd aangebroken om de tijdcapsule te openen.

Kunstenaar Frits Garenfeld ontwierp deze tijdscapsule in de vorm van een grote metalen hoorn als onderdeel van een educatief project. Jongeren uit Alphen aan den Rijn werden uitgenodigd om de hoorn te vullen met voorwerpen en deze dicht te maken als een trage tijdsmachine voor de komende 25 jaar.

Inmiddels zijn we aangekomen in 2021. De tijd is aangebroken om de Hoorn te openen en de voorwerpen te onthullen. Kunstenaar Frits Garenfeld en Cultuurplatform KHABBAZ roepen iedereen die 25 jaar geleden iets in de Hoorn heeft geplaatst op om aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling op vrijdag 1 oktober.

Feestelijke opening Hoorn des Tijds

De Hoorn des Tijds wordt op 1 oktober 2021 tussen 17:00 en 19:00 uur geopend door kunstenaar Frits Garenfeld en Wethouder Erik van Zuylen. Zij onthullen de voorwerpen feestelijk op de huidige plek bij Poppodium MAX op de Olympiaweg 2a. Iedereen die er 25 jaar geleden iets in heeft gelegd wordt van harte uitgenodigd om dit officiële moment bij te wonen. In een expositie in Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn worden de onthulde voorwerpen, of de restanten daarvan, tussen 7 oktober en 7 november tentoongesteld.

Een nieuwe bestemming

Vanaf 2021 krijgt de Hoorn een nieuwe bestemming bij het Europapark. Het kunstwerk wordt glimmend opgepoetst en in november op feestelijke wijze geplaatst op de nieuwe locatie: klaar om opnieuw te vullen met voorwerpen voor de komende 25 jaar. Tijdscapsules van doorzichtig PVC beschermen de voorwerpen tegen weersinvloeden zodat ze er over 25 jaar nog steeds perfect uitzien.  

Plaats jouw eigen voorwerp of voorspelling in de Hoorn

In Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn, afdeling gemeentearchief, kan iedereen tussen 7 oktober en 7 november een tijdscapsule komen ophalen en vullen met een bijzonder voorwerp of een wens. Een verhaal, tekening, speelgoed, een micro-sdkaart, gedicht, bloem, haarlok, foto, of misschien wel je telefoon. Jouw naam en adres worden genoteerd en je wordt uitgenodigd voor het feestelijk ritueel waarbij de Hoorn opnieuw gevuld en gesloten wordt voor de komende 25 jaar. Wees er snel bij, want de voorraad capsules is beperkt.

De opening, herplaatsing en sluiting van de Hoorn Des Tijds worden mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Rijn en Venen, Cultuurplatform Khabbaz en Gemeente Alphen aan den Rijn.Reacties